Den mångsidiga ”Bananen”
Bananerna kom att bli kända som räddande änglar av befolkningen, inte minst av folket i de svenska skärgårdarna och bland fiskare och sjömän. Med helikoptrarna kom en helt ny möjlighet att snabbt hjälpa fiskare i sjönöd, eller hämta en svårt sjuk person på en ö utan broförbindelse och föra denne till närmaste sjukhus.
För 2:a Helikopterdivisionen i Göteborg blev det första räddningsuppdraget lite udda men lyckat. Det var en pimpelfiskare som gett sig ut på isen på sjön Vänern den 10 januari 1960 men hans båt hade fångats i is och skruvats ned. En HKP 1 med piloterna Rolf Nyström och Sven Robertsson lyfte från Torslanda med kurs mot Vänern. Det var dimma och dålig sikt men trots det lyckades besättningen hitta fiskaren som till all lycka kunnat rädda sig upp på ett isflak och klarat sig utan men.
Men de stora helikoptrarna kunde också användas för att bekämpa skogsbränder genom att de utrustades med vattenbaljor hängande under, som snabbt kunde fyllas på i närmaste sjö eller älv. Dessutom var helikoptern gjord för att verka i kallt klimat och kunde därmed även sättas in i norra Sverige och verka effektivt året runt.
En annan uppgift var trupptransport och med HKP 1 kunde 20 soldater landsättas på en gång.
Flygvapnet gör ett inhopp
Helikopter 1 är speciell då den i princip endast flögs av Marinens eget flyg. Men 1962 införskaffade Flygvapnet två HKP 1 som räddningshelikoptrar i väntan på leverans av HKP 4. Dessa togs senare över av Marinen år 1964.
Den flygande jägaren
Det fanns en roll Marinen satte in helikoptern i, och det var som ubåtsjägare. HKP 1 utrustades med en dopphydrofon som gav den möjlighet att lyssna efter ljud under vatten, samt sjunkbomber för att kunna anfalla när väl ubåten upptäckts. Helikoptern har genom åren visat sig vara en mycket farlig motståndare för ubåtar, då de kan röra sig snabbt och dyka upp varsomhelst utan att ubåten får någon förvarning.
Minsvepning var en annan uppgift för HKP 1 där helikoptern kunde komplettera fartygen. En helikopter flyger över vattnet och riskerar därför inte att själv eventuellt gå på en mina, vilket är en risk även för de mest avancerade minsvepningsfartygen.
Den första olyckan
Men Marinens helikoptrar drabbades också av motgångar. Den 5 februari 1960 kraschade en HKP 1 från 1:a Helikopterdivisionen vid Skå flygfält och tre personer dog vid kraschen. Ironiskt nog inträffade olyckan i samband med en nödlandningsövning. Totalt havererade tre stycken HKP 1 i svensk tjänst.
Adjö till bananerna
HKP 1 flög i svenska flottans tjänst ända fram till 1972. Då ersattes de av HKP 4 som var en svensk version av CH46. HKP 1:s tid var förbi, men Marinen uppskattade tandemrotorkonceptet, och HKP 1 ersattes av den maskin som dess skapare utvecklat som ersättare. Helikopter 4 kom även den att i folkmun kallas för ”Bananen” eller ”Bananhelikopter” men frågar du en gammal marinflygare så kommer du att få veta att det bara finns en äkta ”Flygande Banan”!