Catalinaaffären
Bakgrunden till denna händelse är den signalspaningsverksamhet som flygvapnet, tillsammans med FRA (Försvarets radioanstalt) bedrev, Signalspaning med hjälp av flygplan hade pågått sedan andra världskriget, och pågår ännu idag. Denna signalspaning utanför den Baltiska kusten var ett stort irritationsmoment för Sovjetunionen. Den 13 juni 1952 blev ett svenskt signalspaningsflygplan av typen Tp 79 (DC-3) med 8 mans besättning nedskjutet av ett sovjetiskt jaktflygplan av typen MiG-15. Nedskjutningen skedde över internationellt vatten öster om Gotland. Samtliga ombordvarande dödades.
När det stod klart att DC-3:an saknades startades en sökinsats med både fartyg och ett flertal flygplan. Den 15 juni hittades vrakdelar från DC-3:an, bl.a. en livflotte med skador orsakade av granatsplitter, vilket indikerade att flygplanet skjutits ner. Tidigt på morgonen den 16 juni startade bl.a. två Tp 47 Catalina för att söka efter överlevande från DC-3:an. En av dessa anfölls av två sovjetiska MiG-15, och skadesköts så att den tvingades nödlanda på vattnet. Catalinans besättning på 5 man plockades upp av det västtyska handelsfartyget Münsterland, som råkade befinna sig i närheten. Händelsen orsakade en allvarlig diplomatisk kris mellan Sverige och Sovjetunionen.
Orsaken till att händelsen kom att kallas ”Catalina-affären” och inte ”DC-3-affären” är sannolikt att man då inte var 100% säker på att DC-3:an skjutits ner över internationellt vatten samt att mycket kring signalspaningsverksamheten var stängt hemligt, t.ex. att mycket av utrustningen för signalspaning kom från USA och att en hel del av spaningsresultaten lämnades till USA. Detta rimmade dåligt med den Svenska neutraliteten, och det ville man gärna sopa under mattan. Inte minst inför den Svenska allmänheten.
Vraket efter DC-3:an hittades i juni 2003, alltså 51 år efter nedskjutningen, och bärgades i mars 2004. I och med att vraket hittades fick man slutligt bekräftat att nedskjutningen skett över internationellt vatten. Vraket är nu utställt på flygvapenmuseum i Linköping.