VÄLKOMNA ATT TA DEL AV AEROSEUM ONLINE

Följ våra sändningar här på hemsidan och via sociala medier. Ni hittar oss även på Facebook, Youtube och Instagram. 

BARNENS FLYGHELG 2023

På Barnens Flyghelg får ni se flygande farkoster i luften och på marken. Allt från veteranflygplan till elflygplan, helikoptrar och gyrokoptrar. Du har möjlighet att träffa elever och piloter från SPU (Svensk Pilotutbildning), representanter från Aeroklubben, Chalmers flygklubb och Göteborg veteranflygsällskap. Du kan titta på ultralätt flygplan från Backamo flygklubb eller se uppvisning i modellflyg av AKMG, Aero Klubben modell i Göteborg.  2023 års evenemang genomfördes i strålande väder den 10-11 juni. En fantastisk helg i flygets tecken. Tack till Gaurav som filmat och klippt videon.

ÅRETS HÖJDPUNKT – BARNENS FLYGHELG

Den 11-12 juni 2022 anordnades två dagar i flygets tecken på Aeroseum. På Barnens flyghelg kan alla, stora som små, möta flygande farkoster på nära håll. Allt från veteranflyg, propellerplan och helikoptrar till gyrokoptrar och modellflygplan. Utöver det kan man åka på rundtur i pansarbilen eller i en veteranbrandbil. Det finns även möjlighet att flyga turer med helikopter, följa drönarflygning med värmekamerasök och se flygförevisningar med veteranflyg. Tack till alla, besökare, föreningar, företag, personal och volontärer som bidrog till en fantastisk flyghelg! Tack till Gaurav som filmat och klippt videon.

METEORITER MED BOSSE

Under vetenskapsfestivalen 2022 bjöd vi in Bosse att berätta om meteoriter och sin meteoritsamling. Temat var “Det okända” och Aeroseum deltog med programmet “Från rymden till jorden – och tvärs om”.

UPPLEV EN GUIDAD TUR I AEROSEUMS “HEMLIGA RUM”

Boka en guidad tur till “Hemliga rum” och följ med Lars eller någon annan av våra guider ned till drivmedelsanläggningen från kalla kriget. Turen innebär en hel del trappor och nivåskillnader. Hjälm och ficklampa delas ut på plats. Guidningen tar ca 1½ timme och antalet platser per tur är begränsat till 15 personer. Pris 1500 kr per grupp inkl. moms. Entréavgift till Aeroseum tillkommer. Tag på dig ett par stabila skor och häng med ned i underjoden. För bokning ring 031-55 83 00 eller maila event@aeroseum.se.

HKP 10 & NAVIGATÖR PÅ BESÖK

På Aeroseum har vi en HKP 10, även kallad Superpuman. Hennes namn är Ida och hon flög för egen maskin till Säve och Aeroseum 2015-02-25. I denna video får ni träffa Mattias alias Flygarn och vår gäst Lars Flemström, Navigatör, som berättar mer om Ida och HKP 10. HKP 10 användes i flygvapnet för transport och evakuering bland annat vid Estonias förlisning och i Afghanistan.

BARNENS AEROSEUM

Här finns det plats för barnen att leka och lära i en unik miljö. Utställningarna presenteras i upplevelsebaserad och pedagogisk form. Vi vill på ett lekfullt sätt stimulera barns och ungdomars intresse för teknik och naturvetenskapliga ämnen. På Aeroseum kan du leka pilot i Viggen eller ta med hela familjen i en helikopter. Det finns något för alla åldrar. I vår simulatorhall får du uppleva känslan av flygande farkoster med alla dina sinnen. Juni till augusti så har Aeroseum öppet alla dagar 11-18, entrén stänger kl. 17 (stängt midsommar). Vi ses på Aeroseum! www.aeroseum.se

PILOT PÅ BESÖK

Ingen dag är den andra lik på Aeroseum. Onsdagen den 26/5, besökte Tord Kvartsén Aeroseum. Roger Eliasson fick en kort pratstund med honom. Tord Kvartsén är den pilot som har flest flygtimmar på 37 Viggen, i Sverige! Han tjänstgjorde på Skaraborgs Flygflottilj, F7,1969-1978 och flög A32 Lansen och AJ37 Viggen och därefter på Kungliga Hälsinge flygflottilj, F15,1978-1997. Tord gick i pension 2002 efter avslutad karriär på Upplands flygflottilj, F16. Idag är han engagerad i Flygmuseet, Söderhamn.

PILOT PÅ BESÖK

Lördagen den 20 mars, gästade Alf Örjas, Aeroseum. I inslaget intervjuar Roger Alf, som berättar om sitt liv som pilot i flygvapnet. Han kan bland annat se tillbaka på 25 år som Drakenpilot. Aeroseum har öppnat för besökare igen. Från 1 april ordinarie öppettider. I påskhelgen har Aeroseum öppet alla dagar utom Påskafton. Varmt välkomna!

OM VOLONTÄRER MED BERTIL, KJELL OCH ROGER

AEROSEUM ONLINE TISDAG & TORSDAG
I en bandad sändning från den 18 mars, får ni träffa Bertil & Kjell som, tillsammans med Roger, berättar om deras insatser som volontärer. Med kunskap och engagemang deltar de bland annat i att bygga & utveckla utställningar på Aeroseum. Vi ser framemot att inom en snar framtid, hälsa alla våra volontärer välkomna tillbaka och återuppta aktiviteter som föreläsningar och volontärsträffar. Om du är intresserad att delta i verksamheten så kan få mer information på vår hemsida https://www.aeroseum.se/vill-du-bli-volontar/ eller anmäl ditt intresse till Bengt-Arne. bengt-arne.palmqvist@aeroseum.se.

Aeroseum har öppnat för besökare igen. Detta blir därför sista sändningen för “Aeroseum online tisdag & torsdag”. Tack till alla som följt oss när vi har haft stängt för besökare. Ni kan se alla sändningar samlade här på vår hemsida och på youtube/aeroseum. Fortsätt följa oss på youtube, facebook, instagram och besök oss! Från den 1 april har Aeroseum öppet ordinarie öppettider. Vi ses på Aeroseum!

OM MODELLFLYGPLAN MED ALF OCH ROGER, DEL 2

AEROSEUM ONLINE TISDAG & TORSDAG
I en inspelning från den 16e mars, 2021 berättar Alf, del 2, om modellflygplanen i Aeroseums café. Alf berättar historien om modellflygplanet “Spirit of St. Louis ” och pärlan i samlingen Blériot XI. I samband med att vi stängde Aeroseum för besökare i November 2020, så började vi att sända online från verksamheten och våra utställningar. Nu har Aeroseum öppnat för besökare igen. Vecka 11 blir därför sista veckan för våra tisdags- och torsdagssändningar. Ni kan även se alla sändningar samlade på Youtube/aeroseum.

OM MODELLFLYGPLAN MED ALF OCH ROGER, DEL 1

AEROSEUM ONLINE TISDAG & TORSDAG
I Aeroseums sändning från den 11 mars, får ni träffa Alf. Han berättar om de fantastiska modellflygplanen, som hänger i taket, i vårat café. Del ett av två.

OM ATT VARA VOLONTÄR PÅ AEROSEUM, BJÖRN BERÄTTAR

AEROSEUM ONLINE TISDAG & TORSDAG
En viktig del av Aeroseums verksamhet är våra volontärer. I denna sändning, från tisdag den 9e mars, intervjuar Roger Eliasson, Björn Jansson. Han berättar om sitt engagemang som volontär på Aeroseum.

Vi ser framemot att inom en snar framtid, hälsa alla våra volontärer välkomna tillbaka och återuppta aktiviteter såsom föreläsningar och volontärsträffar. Om du är intresserad att delta i verksamheten så kan hittar du mer information på vår hemsida https://www.aeroseum.se/vill-du-bli-volontar/ eller anmäl ditt intresse till Bengt-Arne. bengt-arne.palmqvist@aeroseum.se.

OM VOLONTÄRVERKSAMHETEN MED BENGT-ARNE

AEROSEUM ONLINE TISDAG & TORSDAG
Torsdagen den 4e mars, klockan 13:00, berättar Bengt-Arne om Aeroseums volontärer. Deras bidrag till verksamheten är avgörande för Aeroseum. Med kunskap och engagemang deltar de bland annat i att bygga & utveckla utställningar, guida besökare och genomföra evenemang. Vi ser framemot att inom en snar framtid, hälsa alla våra volontärer välkomna tillbaka och återuppta aktiviteter som föreläsningar och volontärsträffar. Om du är intresserad att delta i verksamheten så kan få mer information på vår hemsida https://www.aeroseum.se/vill-du-bli-volontar/ eller anmäl ditt intresse till Bengt-Arne. bengt-arne.palmqvist@aeroseum.se

OM HKP4 MED JAN

EN UNIK HELIKOPTER FIRAR 10 ÅR PÅ AEROSEUM
Den 1 mars 2011 anlände Helikopter 4, Y70 till Aeroseum. Detta var sista resan under militär flagg och Y70 var även den sista flygande HKP4 inom försvarsmakten. Aeroseum har idag tre helikopter 4, varav en hålls i flygande skick och tas ut på sommarhalvåret. I detta inslag får ni följa med Jan på en rundvandring kring Y70. Han berättar om hur 2Helikopterdivisionen gjort det möjligt att fortsatt flyga helikoptern civilt. Lär känna Aeroseum och lär dig mer om bergshangarens historia, flygplan och helikoptrar. Följ oss online

OM BERGET PÅ UTSIDAN MED CHARLOTTE

AEROSEUM ONLINE TISDAG & TORSDAG
Torsdagen den 25e februari, klockan13:00, får vi följa med Charlotte på en rundvisning på utsidan av Bergshangaren. Vi ser framemot att inom en snar framtid, öppna igen så att ni kan se våra utställningar på plats. Tills dess, så vill vi hålla kontakten med er via internet, berätta om flygets och berghangarens historia, visa utställningar och presentera verksamheten. Välkommen att ta del av Aeroseum Online.

OM RÄDDNINGSSYSTEM MED LASSE

AEROSEUM ONLINE TISDAG & TORSDAG
I detta onlieevenemang från tisdag den 23e februari, får ni träffa Lasse. Han berättar om räddningssystem för flygplan; historia och utveckling kring raket- och katapultstolar. Aeroseum är tillfälligt stängt. Vi vill hålla kontakten med er. Följ oss här på youtube och sociala medier.

OM UTSTÄLLNINGEN RYMDEN MED LARS-GUNNAR

AEROSEUM ONLINE TISDAG & TORSDAG
Torsdagen den 18e berättar Lars-Gunnar om Aeroseums utställning “Rymden”. Vi hoppas att vi snart kan öppna igen och ni kan se våra utställningar på plats. Tills dess, så vill vi hålla kontakten med er via internet, berätta om flygets och berghangarens historia, visa utställningar och presentera verksamheten. Välkommen att ta del av Aeroseum Online.

OM HKP1 MED FLYGARN

AEROSEUM ONLINE TISDAG & TORSDAG
Tisdagen den 16/2 klockan 13:00 berättar Flygarn om HKP 1, historia och anekdoter. Aeroseum har en halv Helikopter 1 som ni kan komma och titta på när Aeroseum öppnar igen. Tills dess får ni hålla till godo med våra sändningar från Aeroseum. Vi vill hålla kontakten med er, berätta historia, visa utställningar och presentera verksamheten. Välkommen att ta del av Aeroseum Online. 

OM AEROSEUMS DOCKOR MED FLYGARN

AEROSEUM ONLINE TISDAG & TORSDAG
I torsdagens sändning den 11e februari får ni träffa Flygarn som berättar om Aeroseums dockor. Mattias, alias Flygarn presenterar ett par av våra dockor och berättar om arbetet med att ta fram dem. Med enkla medel skapar vi historiska personer och avbilder av piloter, för att “ge liv” till våra utställningar. Aeroseum sänder inslag om verksamheten, guidningar om bergets historia och utställningar. Vi vill hålla kontakten med er, tills vi öppnar för besökare igen! Du kan se sändningarna på Aeroseums facebooksida med premiär klockan 13:00 tisdag & torsdag.

AERODRAMA MED BRITT OCH TEATER PELLERIN

AEROSEUM ONLINE TISDAG & TORSDAG
Tisdag den 9e februari visade vi ett smakprov från Teater Pellerins ”AERODRAMA” – dramatiserad guidning i flygets tecken.

Nu pågår det repetitioner för fullt inför vårens specialguidningar. Teater Pellerin har tagit fram dramatiserade guidningar med anknytning till Aeroseum, bergshangaren och flygets historia. Eleonora Gröning och Magnus Ekman gestaltar, spelar och sjunger om historiska händelser. Vi får möta personligheter som ”Tornsvalan”, ”Spöket” & ”Pilkfiskar´n”. Britt är Aeroseums guide genom hela föreställningen. Hör av er till oss om ni är intresserade att boka ett ”Aerodrama”, när vi öppnar igen. Vi kommer även att kunna erbjuda online föreställningar. Maila oss: event@aeroseum.se.

WARBIRDS OF SWEDEN OCH FFVS J22 MED KALLE & SVANTE

AEROSEUM ONLINE TISDAG & TORSDAG
Den 4e februari kommer Kalle & Svante från Warbirds of Sweden att berätta om deras projekt, att renovera en FFVS J22, till flygande skick. J22 är en del av det svenska militär-, flyg- och industrihistoriska kulturarvet. På Aeroseum har Warbirds of Sweden beretts tillgång till ändamålsenliga lokaler för att renovera J22, bevara kulturarvet och göra J22 till en del av det rörliga kulturarvet. Du kan på plats, i bergshangaren, följa arbetets gång. Om du vill läsa mer om, eller stödja projektet, hittar du all information på deras hemsida https://warbirdsofsweden.se/

Aeroseum sänder inslag om verksamheten, guidningar om bergets historia och utställningar. Vi vill hålla kontakten med er, tills vi öppnar för besökare igen! Du kan se sändningarna här på hemsidan och på Aeroseums facebooksida med premiär klockan 13:00 tisdag & torsdag https://www.facebook.com/aeroseum

OM TWIN WASP MED FLYGARN

AEROSEUM ONLINE TISDAG & TORSDAG Denna veckans sändningar från Aeroseum kommer att ha fokus på flygplanet J22. Tisdag den 2e februari berättar Flygarn historier kring motorn TWIN WASP, i en inspelning på engelska. På torsdag den 4e får du träffa Svante & Kalle från Warbirds of Sweden som berättar om sitt unika projekt, att återställa en J22 till flygande skick. Följ med till Aeroseum online. Lär känna verksamheten, utställningar och projekt i bergshangaren. Vi sänder varje tisdag & torsdag, tills vi kan öppna Aeroseum för besökare igen.

AEROSEUM ONLINE TUESDAY & THURSDAY

This week’s broadcasts from Aeroseum will focus on the J22 aircraft. On Tuesday the 2th of February, you will meet Mattias in a English-speaking broadcast about the aeroplane engine TWIN WASP. On Thursday you will meet Svante & Kalle speaking about their ongoing project to renovate a J22 (In swedish). Aeroseum is closed for the moment but we still broadcast tours and ongoing activities in the mountain hangar. We want to keep in touch with you! Please let us know in the comment section below what you would want to see more of. If you want to book your own private online tour. Please contact us, event@aeroseum.se

PILOTKLÄDSEL & NÖDUTRUSTNING MED FLYGARN

AEROSEUM ONLINE TISDAG & TORSDAG Torsdag den 28/1 får du träffa Flygarn som berättar om pilotklädsel och nödutrustning. Aeroseum erbjuder även möjligheten att köpa en privat guidning via internet. Detta bokas via mejl. event@aeroseum.se. 

VIGGEN AJSH 37 MED LASSE

AEROSEUM ONLINE TISDAG & TORSDAG Tisdagen den 26/1 berättar Lasse om Viggen AJSH 37.

GVFS, GÖTEBORGS VETERANFLYGSÄLLSKAP MED FRANS

AEROSEUM ONLINE TISDAG & TORSDAG Torsdagen den 21/1 får ni träffa Frans från GVFS. På Aeroseum kan ni följa GVFS, Göteborgs Veteranflygsällskaps, arbete med restaurering och byggnation av propellerflygplan. I inslaget berättar Frans om verksamheten och arbetet som pågår just nu.

DRIFT & UNDERHÅLL MED LARS-GUNNAR & JAROMIR

AEROSEUM ONLINE – TISDAG & TORSDAG “Aeroseum är ingen ICA hall”. Följ med till Aeroseum online. I denna sändning får du en unik insyn i Aeroseums drift & underhåll. En guidning utöver det vanliga. Följ med Lars-Gunnar och Jaromir till Aeroseums hjärta – pannrummet. Delar av sändningen är speciellt för våra Polska vänner. Aeroseum håller stängt tillsvidare, men vi vill hålla kontakten med er online.

SKOLPROGRAM MED BRITT

I Aeroseums sändning, den 14e januari, berättar Britt om skolverksamheten för äldre barn. Skolprogrammen är utformade av Aeroseums legitimerade lärare och har koppling till läroplanerna. Läs mer på HÄR vår hemsida  Vi vill hålla kontakt med våra besökare trots att vi har stängt. För att öka tillgängligheten ytterligare kan vi nu erbjuda guidade turer online, med möjlighet att prata med guiden. Boka din egen guidning på event@aeroseum.se. 

HKP4 & SJÖRÄDDNING MED ROGER

Den 13/1 berättar Roger om HKP4 i en bandad sändning. HKP4 är en av Aeroseums helikoptrar som hör till det “rörliga kulturarvet”. Roger kommer att berätta vad helikoptern användes till, bland annat sjöräddning.  Boka din egen guidning på event@aeroseum.se.

MÄRKÄJÄRVI 12/1 1940 MED ROGER OCH STEFAN

Välkomna till en mycket speciell sändning från Aeroseum. Roger och Stefan kommer att berätta om en händelse i norra Finland, vid sjön Märkäjärvi, den 12e januari 1940. Stefan har gjort en Diorama om denna historiska händelse där Svenska frivilliga flygflottiljen F19 deltog.

SKOLVERKSAMHETEN MED BRITT

Fredag den 8e januari sänder vi ett bandat inslag som handlar om Aeroseums skolverksamhet. Britt berättar här om skolprogrammet “Kommunikation” som är anpassat för de yngre barnen. Aeroseums skolverksamhet är mycket uppskattad och ger möjlighet till ett interaktivt lärande i en spännande miljö.

HKP5 MED FLYGARN

Häng med på nya äventyr i bergshangaren. Det är Flygarn som sitter bakom spakarna! Den 7e januari handlade Aeroseums Livesändning om HKP5. Vi vill hålla kontakt med våra besökare trots att vi har stängt. För att öka tillgängligheten ytterligare kan vi nu erbjuda guidade turer online, med möjlighet att prata med guiden. 

ROBOT 08 MED FLYGARN

Tisdag den 5e januari sände vi ett inslag om Robot 08. Flygarn ger oss en historisk tillbakablick om robotar och vapenutveckling.
Aeroseum håller stängt tillsvidare, men vi vill hålla kontakten med er online, tills dess att vi öppnar för besökare igen.
Vill du bidra till Aeroseums verksamhet så är du välkommen att Swisha till nr 123 39 552 91.

LUFTFÖRSVARET, KC & STRIL MED LARS-GUNNAR

Från måndag den 4e januari 2021 sänder vi ett inslag om Luftförsvaret, KC och STRIL. Det är Lars-Gunnar som ger oss en guidning ifrån ett stridsledningsrum och en kommandocentral på en flygbas. Dessa utställningar finns att se på Aeroseum.

BOFORS KANON 20MM MED FLYGARN

Den 30e december berättade Flygarn i en livesändning om Bofors 20mm automatkanon. 

PILOTKLÄDSEL OCH FLYGHALSDUKEN MED FLYGARN

Här får ni träffa Flygarn som berättar om pilotklädsel/flygarhalsduken. 

F9 OCH LUFTFÖRSVARETS BASER MED LARS-GUNNAR

Välkommen att ta del av Aeroseums onlinesändningar. Här får ni träffa Lars-Gunnar som berättar om Luftförsvaret/baser och F9. Aeroseum är stängt tillsvidare. Tills vi öppnar igen kommer vi att visa upp valda delar av verksamheten i berget. Vi tar med dig på guidningar, presenterar utställningar och du får möta medarbetare här på Aeroseum. 

GV38 MED FLYGARN

Onsdag den 23e december skickar vi en julhälsning till våra engelskspråkiga vänner. Mattias, alias flygarn, berättar om propellerplanet, GV 38. Detta flygplan tillhör GVFS, Göteborgs veteranflygsällskap. De bedriver en unik verksamhet på Aeroseum, att renoverar gamla flygmaskiner och återställa dem i flygande skick. 

KUSTBEVAKNINGEN MED ROGER

Tisdag den 22e december berättar Roger om utställningen som handlar om Kustbevakningsflygets verksamhet.

KUSTBEVAKNINGEN MED ROGER

Måndag den 21e december berättar Britt och Roger om skogsbrandssläckning och branden på Björkö i Göteborgs skärgård.

OM UTSTÄLLNINGEN FLYGETS HISTORIA MED ROGER OCH ALEXANDRA

Den 18e december, berättade Roger om utställningen Flygets historia, från Ikaros till i dag och in i framtiden. 

LEK & LÄR MED LUFT, SKOLVERKSAMHETEN MED BRITT

Detta inslaget är från den 17e december. Här berättar Britt om skolverksamheten och programmet för de allra minsta “vi leker och lär om luft”. 

FLYGPLANSKRYSSAREN GOTLAND MED FLYGARN

Detta inslaget är från den 16e december. Här berättar Flygarn och Roger om Flygplanskryssaren Gotland. Vi kommer att ta med dig på guidningar, visar våra utställningar och du får möta våra medarbetare här på Aeroseum. 

AEROSEUM STÄNGER TILLFÄLLIGT MED ROGER & CHARLOTTE
MER OM LANSEN MED FLYGARN

Detta inslaget är från den 15e december. Vi kommer att visa upp valda delar av vår fina verksamhet som pågår nere i bergshangaren. 

BELL 47

POLISENS FÖRSTA TROTJÄNARE, 75 ÅR
Helikoptern Bell 47 utvecklades och flögs för första gången 8e december 1945 av Bells Aircraft Company. Bell 47 importerades först till Sverige för civilt ändamål. I mitten av 60-talet beslutade polisen att ta Bell 47 G-4 i sin tjänst. På Aeroseum kan du se polisens enda nu flygande Bell 47.

AEROSEUM MED DRÖNARE

FLYG IN PÅ AEROSEUM
För alla er som saknar att besöka oss och följer oss här, på sociala medier, och via vår hemsida. Vad passar bättre än att presentera Aeroseum, ur ett flygperspektiv? Aeroseum är en flyghistorisk kulturanläggning och ett upplevelsebaserat aktivitets-center. På aeroseum kan du ta del av flygets historia, militärt och civilt, med alla dina sinnen. Bergshangaren är en unik miljö från tiden för Kalla kriget. Tills vi ses igen, håll tillgodo med dessa storslagna bilder! Stort tack till Fredrik och Daniel på Quadfoto som gjort detta möjligt.