HKP 6B, Ymer & Isbjörnen

28e december 2023

HKP 6B, Ymer & Isbjörnen

5 januari 2024, Kl 13.00
Invigning av utställningen med isbjörn.

Den 24 juni 1980 lämnade svenska flottans isbrytare Ymer Stockholm för en expedition till Arktis. Marinens helikopter, HKP 6B, var delaktig i Ymerexpeditionen och hade en nyckelroll.

Ymer var inte bara en isbrytare utan en plattform för forskning. Med över 174 personer ombord, inklusive över 100 forskare, var uppdraget att utforska Arktis och Norra ishavet.
En av helikoptrarnas uppdrag var att märka isbjörnar för att studera deras stam. Helikopterpiloten Ulf Nylöf delar i boken “Marinflyget på västkusten” hur de närmar sig björnarna, med forskare redo att skjuta bedövningspilar från helikoptern, för att märka och studera dem. Ibland lyftes björnarna till och med över till Ymer för vidare undersökningar.

HKP 6B, Y51, finns i dag på Aeroseum och den 5e januari kompletteras utställningen med en isbjörn! Den helikopter som står på Aeroseum, var den maskin Ulf Nylöf flög och pryds av 16 stycken målade isbjörnssiluetter. Eftersom kungen, Karl XVI Gustav, var med vid ett tillfälle fick den björnen en krona över sig. Notera glorian över björn nummer 16 som tragiskt nog lyckades ta sig till öppet vatten, trots flera bedövningsskott, och drunkna innan räddningen hann fram. Original björnen finns att se på Naturhistoriska Riksmuseet.

Invigning av utställningen. 5 januari Kl 13.00

Talare:
Roger Eliasson, Stiftelsens ordförande, Aeroseum
Gunnar Jansson, Chef helikopter gruppen på Ymer
Ulf Nylöf, pilot och läkare

Invigning & intervju med isbjörnens tillverkare

Läs mer om helikoptern på https://aeroseum.se/objects/agusta-bell-206b-hkp-6b/

Isbjörn, Ymer expeditionen
Isbjörn Ymer expeditionen