ISBJÖRNEN YMER

8e april 2024

ISBJÖRNEN YMER

I februari månad utlyste Aeroseum en namngivningstävling för isbjörn 23, som står i utställningen bredvid Helikopter 6B i Berghangaren. Tävlingen höll på i några veckor, där besökare fick lämna lappar i en låda med deras namnförslag. Under dessa veckor kom det in över 500 stycken namnförslag. Aeroseums jury tyckte att ett namn stod ut i mängden, det var 4 åriga Oliwer Alvenbys förslag, Ymer, som vann juryns gillande.

Den 2 april klockan 15.30 hölls ett namngivningskalas för Isbjörnen Ymer, som man kunde ta del av, både på plats och live på Facebook. Isbjörnen blev döpt med vatten från norra ishavet och fick sedan ett snöbolls-halsband med en namnskylt. Den som fick äran att döpa Ymer var Ulf Nylöf som är en före detta helikopterpilot på helikopter 6b. Han var med och jagade samt sövde isbjörnar på forskningsexpeditionen 1980.

Anledningen till varför juryn valde namnet Ymer är för att isbjörnen sköts, dog och togs hem till Sverige med fartyget Ymer, som deltog i forskningsexpeditionen till nordpolen. Aeroseums helikopter 6B var också med på fartyget. Om du tittar närmare på helikoptern så kan du se 16 stycken målade silhuetter av isbjörnar. Av dessa 16 så är det två silhuetter som sticker ut, en med en krona över huvudet och en med en gloria. Varför ena isbjörnen har en krona över huvudet är för att kung Carl XVI Gustaf var med och jagade och undersökte den. Medan den andra har en gloria, isbjörn nummer 23, som drunknade på öppet vatten, trots att den hade fått flera bedövningsskott.  Original björnen finns att se på Naturhistoriska Riksmuseet.

Aeroseum tackar för alla fina namnförslag. Oliwer med familj fick ett familjeårskort på Aeroseum som pris för sitt vinnande namnförslag.

Är ni intresserade av en specialguidning av isbjörnen och helikopter 6B, kan ni höra av er till oss på Aeroseum här: