SPIONAGE GENOM TIDERNA – EN UPPDATERAD UTSTÄLLNING PÅ AEROSEUM

22e april 2025

SPIONAGE GENOM TIDERNA – EN UPPDATERAD UTSTÄLLNING PÅ AEROSEUM

Spioner har funnits i alla tider, men metoderna förändras ständigt. På Aeroseum i Göteborg pågår arbetet med att uppdatera och modernisera vår ca 300 kvadratmeter stora utställning om underrättelseverksamheten. Fokus ligger på att göra den interaktiv och aktuell, samtidigt som den historiska kopplingen till kalla kriget bevaras.
Utställningen doneras till Aeroseum av Svante Winqvist som har ett långt engagemang inom underrättelseområdet.

– Sverige har alltid varit intressant för spioner, men idag är intresset större än någonsin – särskilt inom högteknologi och försvar, säger Svante Winqvist.

EN UTSTÄLLNING MED HISTORIA

Utställningen invigdes ursprungligen 2010 av dåvarande kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth under namnet ”DDR Stasi – Hotet från öster”. Den togs fram i samarbete med Föreningen Sveriges Öga och Öra och hade Svante Winqvist som innehållsansvarig. Besökare kunde bland annat se autentiska spionkameror och lära sig om underrättelseverksamhetens metoder.

Nu, ett decennium senare, uppdateras utställningen för att spegla nutidens underrättelsehot. Spionage är långt ifrån ett avslutat kapitel – tvärtom har det anpassat sig till den digitala tidsåldern. Genom interaktiva inslag och moderna exempel kommer besökarna att få en djupare inblick i hur underrättelseverksamhet fungerar idag.

SPIONERNA BLAND OSS – HOTET SOM ALDRIG FÖRSVANN

Idag pågår underrättelseverksamhet på nya och mer sofistikerade sätt, där främmande makter försöker infiltrera näringslivet, akademin och digitala plattformar. Rysslands invasion av Ukraina har visat hur underrättelsetjänster används som en del av hybridkrigföringen. Cyberattacker, desinformation och ekonomisk påverkan är numera lika viktiga som traditionell spionverksamhet.

Även under senare år har flera uppmärksammade spionfall avslöjats i Sverige. Ett exempel är de iranska bröderna, som i flera år bedrev spionage åt Ryssland inom svenska myndigheter. 2003 dömdes en annan man för att ha spionerat mot Ericsson, uppgifter som även de såldes till Ryssland. Fallen visar hur underrättelsetjänster fortfarande lyckas infiltrera kritiska sektorer i samhället där utländska aktörer försöker komma åt svensk försvars- och industriteknologi. En annan aktuell trend är hur ryska oligarker och kinesiska företag utnyttjar ekonomiska investeringar för att få strategiskt inflytande i västvärlden.

EN LEVANDE UTSTÄLLNING

Aeroseum gör utställningen om spionage aktuell genom att inkludera moderna exempel på underrättelseverksamhet. Underrättelsearbete idag liknar mer maffiaverksamhet, berättar Svante Winqvist, där oligarker och ekonomiska aktörer styr bakom kulisserna. Dagens spioner infiltrerar företag snarare än ambassader och använder avancerade metoder för att rekrytera informatörer.

Besökare kommer att få en inblick i hur spioner värvas, hur information samlas in och hur underrättelsetjänster arbetar för att avslöja hot. Genom interaktiva inslag och uppdaterat material hoppas Aeroseum att utställningen inte bara ska väcka historiskt intresse, utan även bidra till en ökad förståelse för hur underrättelseverksamhet fortfarande påverkar vår värld idag.

Den uppdaterade utställningen planeras att öppna inom kort, och den som är intresserad av kalla kriget, underrättelseverksamhet och dagens globala maktspel bör inte missa detta tillfälle att fördjupa sig i en värld av hemligheter och intriger.

Aeroseum riktar ett stort tack till Svante Winqvist för hans generösa donation och arbete med att bevara och utveckla denna viktiga utställning.