Göteborgs veteranflygsällskap

Göteborgs Veteranflygsällskap

Göteborgs Veteranflygsällskap
I Aeroseum kan besökarna ta del av den smått unika verksamhet som Göteborgs Veteranflygsällskap, GVFS bedriver.  Ett litet antal genuina flygentusiaster i GVFS byggrupp renoverar där veteranflygplan från 30- och 40-talet till närmast nyskick, och som medlemmarna i Sällskapet får möjlighet att flyga. GVFS disponerar sedan ett tiotal år utrymme i Aeroseum för bygg- och renoveringsverksamheten. Flyger maskinerna gör man på ett gräsfält i Alingsås där Veteranflygsällskapet även har hangar och klubbstuga.
GVFS har sedan tillkomsten 1980 ägnat mycket tid och engagemang åt att renovera en raritet bland veteranflygplan, nämligen det sportflygplan, som tillverkades av skeppsvarvet Götaverken i Göteborg i slutet av 30-talet. Produktionen av flygplanet startade 1938, och Götaverken gav därför flygplantypen namnet GV 38. Totalt tillverkades endast 14 exemplar, och Göteborgs Veteranflygsällskap äger inte mindre än tre GV 38 varav två i dagsläget är flygande. De enda i världen.

FLYGPLAN

Men det verkligt intressanta är att Veteranflygsällskapet har renoverat den första GV 38:an som Götaverken tillverkade, SE-AHC. Den är utrustad med originalmotorn, en femcylindrig stjärnmotor. Flygplanet har nu nått färdigställande och gått igenom ett omfattande kontrollprogram för att få flygtillstånd. Maskinen flög för första gången i oktober 1938 och flyger nu igen, under provflygning.
Men GVFS har fler veteranflygplan att visa upp – en Piper Cub från 1943, en KZ III, som är en dansk konstruktion från 1945 och en Ercoupe från 1947. Både KZ:an och Ercoupen är renoveringsobjekt och kan beskådas i GVFS utrymme i Aeroseum. Cuben liksom den andra GV 38:an, AHG, som är flygande, återfinns i Alingsås.
I GVFS utrymme finns ännu en raritet, nämligen det lilla, ensitsiga flygplanet BHT-1 Beauty, konstruerat på 40-talet av tre teknologer. En av dem, Erik Bratt, blev med tiden legendarisk som ansvarig för Saabs revolutionerande konstruktion J35 Draken. Beauty ägs av Svensk Flyghistorisk Förening, men är deponerad hos Aeroseum, till stor glädje för alla besökande flygentusiaster.
Passa därför på att besöka GVFS utrymme i Aeroseum, där finns mycket intressant att se. På tisdagar är verksamheten i full gång och då kan man få detaljinformation om vad som händer.

Kontakta oss


Är du pilot är du välkommen att bli medlem och att flyga våra maskiner på Alingsås-fältet. Hör av dig till ordförande Gert Böll på telefon 0708-90 56 25 eller med mejl till gertboll1@gmail.com.
Du som är intresserad av att delta i renoveringsverksamheten är mycket välkommen att höra av dig. Mejla till veteranflyg@gmail.com

Som stödmedlem är du en viktig kugge i verksamheten och får flyga med som passagerare i våra klenoder plus att du får hänga med på våra trevliga grillkvällar och andra evenemang. Gå gärna in på hemsidan www.gvfs.se och läs om hur du blir medlem, eller kontakta ordförande Gert Böll (se ovan), som gärna berättar om verksamheten och svarar på frågor.
Träffa Göteborgs veteranflygsällskap
Varje Tisdag kl 1300 i Aeroseums Skepp nr 2 kan ni träffa de personer som håller gamla vackra Veteranflygplan flygande.